Monday, February 7, 2011

Jalan-jalan chinese new year




Hari ini dah masuk hari ke-5 Chinese New Year. Tapi rasa-rasanya tak terlalu lambat efa mengucapkan

"GONGXI GONGXI, XINNIAN KUAILE!!!"

Tahun Baru Cina tahun ni merupakan tahun ARNAB!
(nak buat bunyi arnab, tapi pikir jap, arnab ada bunyi ke?? teeet~~)


ala, jahatnya arnab ni main tarik-tarik ngan harimau! itu zodiak ku~ errr...


i think, efa dah post this picture before. kebetulan pula tahun nie tahun arnab! so ini la arnab nya~ uiks. boleh jadi model zodiac after this.



nak cerita sedikit mengenai zodiak arnab, tak banyak sikit je. zodiak arnab ni merupakan zodiak putaran yang ke4 dari ke12 semuanya. ada sumber menyatakan tahun arnab boleh bawa "ong" means keuntungan (betulkan kalau efa salah ye).
Kalau korang nak tahu, tahun ni juga unsur arnab logam (err, ada lain juga air, kayu, api dan bumi. segala benda nie efa tak tahu, efa baca dari sumber2 je).

kalau nak tahu lebih lanjut pasal tahun arnab tue, boleh la search sendiri, efa bukan nak cerita pasal benda alah ni, efa ni nak kongsi efa berhari raya cina!!!! excited nak cerita nie daaa...



Kalau tengok sign board ni, macam nak pergi melancong kat kuching pulak, tengok betapa banyaknya tempat-tempat yang menarik kat kuching tau! eh eh eh, itu bukan point di sini, nampak tak yang paling atas sekali, efa nak pergi serian. nak berhari raya~ yeayyyy


ish, cepatnya dah sampai. oh tidak, jauh perjalanan tau. sampai tertidur2 lagi dalam kereta. Ayahku bawa kereta dengan perlahan dan cermat, oleh dengan itu, kami selamat sampai d tempat yang ditujuiiii~ :D


inilah dia rumah atuk dan nenek~ tapi, atuk dah tak ada lagi dan nenek pula tak duduk sini lagi. dia duduk kat umah my auntie and uncle. rumah ni kosong dan my uncle tinggal d sini, masa ni dia tak ada, dia pergi kuching rasa2 nya.


tak sah ye, kalau pergi rumah orang cina tak ada perhiasan bunny2 nie. ehehe. mesti ada~ kalau dorang tak hias2 rumah bagai2 tue, ertinya diaorang tak sambut new year di atas sebab2 tertentu.


wajib ada masa CNY, gan, hongbao dan niangao.


rumah auntie efa. setiap tahun mesti tukar2 perhiasan kat rumah dia~



picture my mum and my dad with my uncle, my auntie, my cuzzies, and my grandma~


rasa sangat bertuah mari ma sebab masa pergi umah my auntie ada "WUSHI" , maksudnya tarian singa.


my dad pulak dapat gift from my uncle, kalendar harimau malaya dan chelsea.


efa pulak, dapat hongbao la!!!!! hoyehh, hepi gila tak hinggatt~





**Korang ada tak jalan2 dan berziarah masa CNY nie? dapat banyak angpau tak?



8 comments:

AmirFX said...

Mok hongbao juak... Mtk cgek duak leh sik? haha...

e F a said...

dah habis angpau mek~ eheheh... lekak shopping.. sarung jak tinggal.. mok? ahahha

princeduyong said...

seronok tgk amoi... ;)

E.d.Y said...

nak jugak angpau..huhu

e F a said...

priceduyong: seronok ehh.. :D

e F a said...

edy: dah habiss laa~~ :))

♥e'in♥ said...

wah2.. jln sakan no.. huhu..

laa.. efa ade cmpuran cina upenye.. patot laa mata 2 sepet semcm.. =)

e F a said...

ein: aah, ada mix...tak ada sepet semacam..memang sepet pun.. ehhehe :D

duit poket

Related Posts with Thumbnails