Monday, May 23, 2011

Kecoh MEATBALLS IKEA yang sedap tue ada PORK!!!

Rasanya semua dah kecoh dan dah tahu yang food court di IKEA dah tutup sebab nak samak balik tempat tu. KENAPA??? harusssssss kita ketahui pihak IKEA tu tak pernah pun memohon sijil HALAL untuk food court di IKEA. 


apa2 hal, korang CLICK HERE---> SENARAI SYARIKAT YANG MENDAPAT SIJIL HALAL TERBARU dan korang boleh tengok senarai restoran dan syarikat yang mempunyai dan mendapat sijil HALAL terbaru!!!


Sekarang ni, efa rasa nak muntah balik tau, sebab efa sendiri pun pernah makan MEATBALLS di IKEA. cuba CLICK HERE---> Terasa rindu pulak, entry efa cerita pasal kesedapan dan kerinduan efa nak makan MEATBALLS IKEA. Rasa macam tertipu bila tahu yang Meatballs tu tak HALAL dan ada pork. Patut rasa macam sedap dan addict semacam je, baru plan nak pergi sana lagi dan nak makan meatballs tue. Masa makan meatballs tu dalam hati yakin sangat HALAL, sebab pertama, ramai je yang muslim makan, dan kedua pekerja2 yang berkerja pun muslim. Dan sekarang Efa terfikir, mesti ramai orang dah tertipu, lagi2 yang Muslim, dengan yakin benda tu HALAL kan kan kan??



Apa yang menyedihkan kalau search je RECIPE MEATBALLS IKEA dan korang CLICK HERE--->RECIPES MEATBALLS WITH CREAM SAUCE, korang akan jumpa resepi meatballs ada 250 gm minced pork, at first efa tak percaya je bila tengok kat website. 








Dan kebetulan efa ada beli IKEA'S REAL SWEDISH FOOD BOOK, 
.
.
.
.
.
.
.
.
inilah buku resepi yang efa beli tue!!!!



terus efa cari resepi untuk MEATBALLS WITH CREAM SAUCE.  
.
.
.
.
.
.
.



memang sah ada minced pork!!!



Tapi sekarang ni, tak tahu la MEATBALLS yang dijual kat Food Court IKEA tue guna resepi ni ke tak, ataupun dia guna STANDARDIZE RECIPE yang lain.



P/S: 
Sekarang ni dah banyak dan restoran dan syarikat yang tak ada sijil HALAL, kita sebagai pengguna ni kena lebih berhati-hati. 

Kalau korang search kat google, mesti banyak entry pasal ni, korang boleh baca bermacam2 pendapat dan ramai yang makan meatballs Ikea yang sedap teramat sebab ada ingredient MINCED PORK!!!!! arghhhhh


.
.
.
.
.
UPDATE TERBARU!!!!

Lepas received comment from amir, "kamek terus search carik kesahihan benda tok"

Disebabkan efa minat gila makan meatballs IKEA, efa nak jugak tahu sampai dapat kan. dari sumber BLOG ini--->meatball ikea tak halal

Meatballs Ikea dikeluarkan oleh MACFOOD SERVICES (M) SDN BHD, jika dirujuk menggunakan nama syarikat tersebut di laman halal jakim, produk tersebut adalah halal dan sah laku sijil sehingga 31.03.2013.


Tapi bila tengok kat SINI--->Maklumat Sijil Halal Terbaru, click kat NO 34, syarikat MACFOOD SERVICES (M) SDN BHD, senarai produk yang diluluskan hanya Uncle Jack Hot & Spicy Nugget, korang rasa yang dimaksudkan meatballs tu under Nugget ke? so, tak tahu la lagi ye, meatballs tu tersenarai atau tidak di bawah produk yang diluluskan HALAL. Wallahu a’lam(“Dan Allah lebih tahu atau Yang Maha Mengetahui")


Dan sekarang malas nak pikir yang bukan2. Kena tunggu pengumuman dari pihak IKEA, dan ada tak keluar kat NEWS nanti. kita tunggguuuu


Diharap isu HALAL di food court IKEA dapat diselesaikan secepat mungkin, yerlah, sesiapa yang dah pernah makan kat situ, rasa macam serba salah nak mampusss, macam aku gak laaa!!!! arghhh... tulun tulun... ohhh, tolonggglahhh....

13 comments:

tASTy p0p said...

co cerite... co cerite... xnie ktk oleh crita tok tek... mnar kh??

AmirFX said...

Ada terbaru gik pasal benda ya tek.. Kmk bok terbaca madah sidak sah kan halal... Wallahualam.. Mudahan dipermudahkan.. Kmk tok sik pernah gik ncerik meatball ya...

Putera Helmei said...

waaaa.. takutnya nk mkn zaman skang ni kn.. kita xtau.. dh lpas ada pndedahan ckit baru la tau.. nak muntah lak..

ztie said...

Dari dolok gik. Dlk penah juak ikea tok tutup habis samak segala. Segal tok juak. Lepas ya pemos baru. Lepas ya ada gk? Tok nak kondem ka apa? Meatball sik semestinya dplah dr pork minced beef. Tapi wallahualam la juak. Next time kita demand pg dapo jak. Mok nangga ingredient. Mun sik suruh sidak polah open kitchen jak

e F a said...

mimi: sik pasti lagik kesahihan nya gik...


amir: kmk ada baca juak dari blog lain. kmk dh update baru ya. baca ktk..


putera helmei: efa pun ragu2 dah sekarang, isu sushi king tak habis lagi, sekarang ikea pulak, pastu secret recipe la. sekarang dah terbongkar satu demi satu kan.. waaaaa.. terlebih muntah dah kot..



ztie: menar juak kata ktk ya. tapi mun nak polah open kitchen pun, ktk sik pat ngga dari mata kasar sama ada ya minced pork or minced beef.. n sik semestinya minced beef ya halal, mok tauk juak dari sumber nya nak.wallahualam ... waaa... ssh nya cam ya oooo....

Mr Rileks said...

barang makan nek tok suma ada ramuan bab1 ya.. nang nyaman ka? haishhh...

lieya orange M.I. said...

ish3....baru teringin nak makan..ni dah was2, halal ke tak nih..huhuuu

Amni said...

rami juak urang dah kecoh hal tok.. oleh kerana kmk sik di sinun, kmk sik amik port gilak.. hahah... gila selfish o...=p

~kuyam~ said...

dgr2 crita meatball tu halal..fuhhh,lega =)

KAMIHIDUP said...

oh, hai, KAMI follow sini. :)

Amirrah Zawani said...

penah gak makan meatball tu sekali.. maybe resipi dia mmg guna pork tp kan boleh diganti dgn daging lain kan.. maybe gak halal.. entah lah tunggu penjelasan dr pihak ikea la ..

Edy Zaidi said...

tobat xmo makan kat ikea dah..walaupun lepas ni 100% halal...rasa macam dah xyakin dengan Ikea

Redbloodsnow said...

FUuhhh...nasib bait ctok xda ikea n mek x pnah makan meatball ya. mun sik ka...eeyeewwww!

duit poket

Related Posts with Thumbnails